Onderzoek luchtkwaliteit door gemeenten

Door Lieve Maes op 13 april 2017, over deze onderwerpen: Innovatie en Ruimtevaart

VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) biedt sinds 2015 de commerciële dienst airQmap (www.airqmap.com) aan. Steden en gemeenten kunnen met airQ-map op bepaalde trajecten de verschillen in lokale luchtkwaliteit in kaart brengen. Door de eenvoud van de tool kunnen de metingen door de steden en gemeenten zelf gebeuren. VITO verwerkt nadien de data en zet die om in interactieve online luchtkwaliteitskaarten.

Steden en gemeenten kunnen de resultaten gebruiken voor verschillende doeleinden:

  • Een overzicht krijgen van de verschillen in luchtkwaliteit op straatniveau.
  • Een draagvlak creëren voor nodige aanpassingen aan bv. het verkeersplan.
  • Burgers informeren en sensibiliseren over de luchtkwaliteit , bv. in de buurt van scholen.
  • Nagaan of de lokale luchtkwaliteit verbetert na de invoering van een verkeersmaatregel (nieuwe verkeerslichten, nieuwe eenrichtingsstraat, ...).
  • Aanbeveling van gezondere fiets- of wandelroutes of andere marketing doeleinden in het kader van bv. regionaal toerisme.

De tool werd al succesvol ingezet bij een tiental Vlaamse steden en gemeenten. De kostprijs varieert van 6.000 tot 11.000 euro, afhankelijk van de lengte van het traject (10 tot 30 km) en andere extra services, zoals extra toestellen, extra rapportering, ...

Op vraag van de gemeente kan een follow-up gebeuren. Zo is Leuven (via vzw Klimaatneutraal) van plan om de metingen te herhalen.

 

BRON: Schriftelijke vraag nr. 195 van Lieve Maes van 23 december 2016.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is