Nationale Plantentuin blijft het uitstekend doen

Door Lieve Maes op 13 februari 2019, over deze onderwerpen: Innovatie en Ruimtevaart, Vlaamse Rand

De Plantentuin van Meise blijft het goed doen. Dat blijkt uit een nieuw antwoord van minister Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Lieve Maes (N-VA).

Lieve Maes: "De uitvoering van de eerste fase van het masterplan zit op kruissnelheid, wat maakt dat er de komende jaren veel staat te gebeuren in de Nationale Plantentuin van Meise. De opening van de nieuwe ingangsgebouwen is voorzien voor mei 2020, de opening van het nieuwe serrecomplex voor midden 2021. Eind maart, begin april van dit jaar zal ook het houtmuseum open gaan. Voor de rozentuin is het wachten tot juni. Er werd ook een studiefase opgericht voor de tweede fase van het masterplan. Hopelijk kan de volgende Vlaamse Regering snel de nodige budgetten daarvoor voorzien."

Daarnaast blijft de Plantentuin uiteraard ook zijn functie al wetenschappelijke topinstelling vervullen. Het digitalisatieproject dat in 2018 van start ging blijft lopen. Het is de bedoeling om ongeveer 1,5 miljoen herbariumspecimens te digitaliseren. Tijdens de eerste fase werden er al 1,2 miljoen gedigitaliseerd, want een grote impact had op visibiliteit van de collecties van de Plantentuin. Op basis van eerste schattingen verdrievoudigde het aantal consultaties van de collectie sinds het digitaliseringsproces van start ging.

Lieve Maes: "Dat alles heeft ook zijn impact op het aantal bezoekers. Bijna 200.000 bezoekers vonden in 2018 hun weg naar de Plantentuin. Een stijging met 20% ten opzichte van 2017 en maar liefst een verdubbeling tegenover 2012. Om maar te zeggen dat de Plantentuin sterk vooruitgaat en in blakende gezondheid is."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is