Helft minder bezoekers Luchthavenhuis Brussels Airport in 2016

Door Lieve Maes op 7 februari 2017, over deze onderwerpen: Luchthaven, Zaventem

In 2016 kwamen er op Brussels Airport maandelijks gemiddeld 30 werkzoekenden spontaan over de vloer van het Luchthavenhuis op zoek naar informatie over een job op en rond de luchthaven. In 2014 en 2015 was dat nog gemiddeld 80 per maand. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Lieve Maes (N-VA). De minister schrijft de daling onder meer toe aan de aanslagen van 22 maart.

Het Luchthavenhuis is een gezamenlijk initiatief van Brussels Airport Company, POM Vlaams-Brabant, Voka Halle-Vilvoorde, VDAB, De Lijn Vlaams-Brabant, de provincie Vlaams-Brabant en RESOC Halle-Vilvoorde met als bedoeling zoveel mogelijk vacatures op de luchthaven ingevuld te krijgen.

De aanslagen van 22 maart verstoorden de werking echter ernstig. "De daardoor beperkte dienstverlening ging gedurende enkele maanden op een andere locatie door", aldus de minister. Ook een betere verspreiding van informatie bij VDAB en Actiris ligt volgens Muyters mee aan de basis van de daling.

 

Stijgende lijn


Naast spontane bezoekers organiseert het Luchthavenhuis in het hele Vlaamse land ook infosessies om mensen warm te maken voor een job op de luchthaven. Deze aanpak heeft succes want van de werkzoekenden die een dergelijke infosessie volgden en aangepast dossier hebben (hetgeen werkgevers duidelijk maakt welke werkzoekenden aan de basisvoorwaarden voldoen om te werken op de luchthaven) is de helft momenteel aan het werk.

Het aantal vacatures op de luchthaven gaat inmiddels echter in stijgende lijn. In 2016 waren er 621 vacatures bekend bij het Luchthavenhuis, tegenover 474 in 2015, 498 in 2014 en 424 in 2013.

Om het Luchthavenhuis nog een sterker elan te geven werd in december 2016 de vzw Luchthavenhuis-Brussels Airport House opgericht die van het Luchthavenhuis de referentie moet maken voor alles wat met tewerkstelling, opleidingen op de luchthaven, educatie en mobiliteit van en naar de luchthaven te maken heeft.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is