Helft meer bezoekers in Plantentuin (en tegen 2024 nog eens maal twee)

Door Lieve Maes op 1 juni 2017, over deze onderwerpen: Vlaamse Rand

De Plantentuin lokte vorig jaar 131.995 bezoekers: een record. Tegen 2024 wil de Plantentuin volgens het toeristisch businessplan dankzij zware investeringen 250.000 bezoekers halen. “We zitten perfect op schema”, zegt directeur Steven Dessein.

De overheveling van het federale naar het Vlaamse niveau in 2012, zoals afgesproken in het Lambertmontakkoord, heeft de Plantentuin geen windeieren gelegd. Om meer bezoekers te lokken, werd vorig jaar een toeristisch businessplan ontwikkeld. De Plantentuin krijgt hiervoor een subsidie van ongeveer 2,9 miljoen euro van Toerisme Vlaanderen.

Dat plan moet de Plantentuin de kans geven zich verder te ontwikkelen tot een uitzonderlijke botanische tuin met een internationale uitstraling. Dat plan mikt op 250.000 bezoekers tegen 2024.

“We zitten perfect op koers”, zegt directeur Steven Dessein. “De investeringen in de infrastructuur en het programma- en animatieaanbod lonen al. Zo kwamen er tal van activiteiten en publiekstrekkers bijn zoals de Floridylle bij de start van elk seizoen, 'de langste picknicktafel ter wereld' en tal van kinderactiviteiten.”

Meer dan 130.000

Voor het eerst haalde de Plantentuin in 2016 meer dan 130.000 bezoekers. Dat zijn er bijna 45.000 meer dan in 2012. Die cijfers maakte bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA) bekend op vraag van volksvertegenwoordiger Lieve Maes (N-VA) uit Zaventem. De Plantentuin heeft echter nog heel wat investeringen op stapel staan de komende jaren.

Directeur Steven Dessein: “Op 24 september opent het vernieuwde Plantenpaleis van zo'n hectare groot. Dan zal dat volledig gerenoveerd zijn, met uitzondering van de kassen van het nevelwoud en de mediterrane kas. Die worden tegen 2022 gerenoveerd, maar ze blijven wel toegankelijk.”

“De laatste fase van de renovatie van het Plantenpaleis die nu is afgewerkt, zijn de regenwoudkassen. Die hebben zo'n 2 miljoen euro gekost. Daarvoor wordt nog een grote vijver voor het plantenpaleis aangelegd. De twee wegen ernaast hebben een lichte helling en zijn ook voor rolstoelpatiënten berijdbaar.”

Dit jaar wordt ook de tuinmuur van de oranjerie hersteld, wordt het rioleringssysteem gerenoveerd en er komt een houtmuseum. “Dat komt in één van de dienstgebouwen en zal alle aspecten van hout - zoals anatomie van het hout en klimaatregeling- onder de aandacht brengen. Bedoeling is dat scholen er ook mee aan de slag kunnen. In 2019 willen we ook een culinaire belevingstuin openen waar we botanische verhalen vertellen over wat we allemaal opeten: het verhaal van de aardappel, het witloof, maar ook een biertuin waar we het hebben over de ingrediënten van bier. De plannen voor de aanleg van een rozentuin van 1 hectare zijn inmiddels ook concreet. Die wordt zo'n hectare groot met wilde rozen en sterke cultuurrozen.”

Nieuw tafelconcept

Vorig jaar nog organiseerde de Plantentuin het 'wereldrecord langste picknicktafel'. Dit jaar komt er de hele zomer een nieuw tafelconcept. Dessein: “Op 29 juni is het 500 jaar geleden dat plantkundige Rembert Dodoens is geboren. We willen zijn kruidenkennis in de kijker stellen door vanaf het weekend van 1 en 2 juli een hele zomer lang tafels met kruiden van Dodoens te plaatsen vlakbij het kasteel, waar mensen kunnen verpozen en er zelf de kruidengeur opsnuiven.”

 

BRON: Het Nieuwsblad, 1 juni 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is